Bundeva

BUNDEVA

Bundeva

Sa obiljem dragocjenih ljekovitih sastojaka, bundeva (Cucurbita pepo) nezaobilazna je namirnica na trpezi.

Zahvaljujući bogatstvu nutritivnih ljekovitih spojeva smatra se jednim od najcjenjenijih prirodnih lijekova.
Proizvode od bundeve mogu da jedu i dijabetičari pod uslovom da je ne zaslađuju.Bundeva je najljepša u kombinaciji sa cimetom. Kao i ostalo povrće iz porodice Cucuebitaceae, bundeva i muskatna tikva imaju malu energetsku vrijednost. Bundeva ima 26kcal na 100g prijesne namirnice a muskatna tikva skoro dvostruko više, 45kcal na 100g. Obje namirnice imaju visok sadržaj biljnih vlakana, i to pektina i celuloze. Za razliku od mesa bundeve, sjemenke su prave energetske bombe zahvaljujući masnim kiselinama. Bundeva i muskatna tikva su izuzetno bogate vitaminom A, moćnim antioksidansom koji štiti našu kožu i
sluzokožu od štetnih uticaja i čuva vid. Takođe, odličan su izvor α i β karotena, luteina, zeaksantina i kriptoksantina. Svi ovi karotenoidi su provitamini vitamina A i takođe važni zaštitni sastojci. Bogat su izvor i vitamina B kompleksa, bakra, kalcijuma, kalijuma i posfora.


Naši proizvodi ne sadrže bilo kakve

dodatke(šećer,arome ,aditive i dr.) i 100% su PRIRODNI.