Hladno cijeđena ulja

HLADNO CIJEĐENA ULJA


Bundeva

Sa obiljem dragocjenih ljekovitih sastojaka, bundeva (Cucurbita pepo) nezaobilazna je namirnica na trpezi.

Zahvaljujući bogatstvu nutritivnih ljekovitih spojeva smatra se jednim od najcjenjenijih prirodnih lijekova. Proizvode od bundeve mogu da jedu i dijabeticari pod uslovom da je ne zaslađuju. Kao i ostalo povrce iz porodice Cucuebitaceae, bundeva i muskatna tikva imaju malu energetsku vrijednost. Bundeva ima 26kcal na 100g prijesne namirnice a muskatna tikva skoro dvostruko više, 45kcal na 100g. Obje namirnice imaju visok sadržaj biljnih vlakana, i to pektina i celuloze.

Sjemenke bundeve

Velika snaga malih sjemenki

Sjemenke bundeve preporučuje se trudnicama, dojiljama, starim i osobama sa bolesnom jetrom, a svakodnevno treba da ga jedu i muškarci sa bolesnom prostatom. Gotovo da nema masnoća. Sjeme bundeve preporučuje se i kao efikasan i neškodljiv lek protiv dečjih glista i pantljičare. Sjemenke bundeve se u medicinske svrhe koriste već hiljadama godina. Bogat su izvor magnezija, kalcija, kalija, željeza, cinka i vitamina K.Sjemenke bundeve(pržene sa morskom soli)

Velika snaga malih sjemenki

Sjemenke bundeve preporučuje se trudnicama, dojiljama, starim i osobama sa bolesnom jetrom, a svakodnevno treba da ga jedu i muškarci sa bolesnom prostatom. Gotovo da nema masnoća. Sjeme bundeve preporučuje se i kao efikasan i neškodljiv lek protiv dečjih glista i pantljičare. Sjemenke bundeve se u medicinske svrhe koriste već hiljadama godina. Bogat su izvor magnezija, kalcija, kalija, željeza, cinka i vitamina K.

Hladno cijeđeno ulje

Ulje za zdravlje i užitak

Ulje je bogato omega 3 i omega 6 esencijalnim masnim kiselinama koje povećavaju energiju organizma, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa i obezbeđuju lijep izgled kože, kao i bolju funkciju centralnog nervnog sistema, odnosno mozga. Preporučuje se u liječenju prostate. Bundevino ulje reguliše nivo holesterola, preventivno djeluje kod funkcije mokraćne bešike i pomaže u liječenju sindroma iritiranih creva.Ulje bundeve

Ulje sjemena golosjemene bundeve pripada grupi ulja visoke biološke vrijednosti zbog povoljnog sastava masnih kiselina i prisustva brojnih komponenti koje pokazuju pozitivne efekte kao što su: protivupalno, diuretsko, antimikrobno djestvo te je u stanju da blokira slobodne radikale te praktično ima antioksidansno dejstvo. Ulje sjemena bundeve sadrži više od 80% nezasicenih masnih kiselina prije svega omega 6 i 9 masne kiseline.

Ulje lješnika

Ulje lješnika je dobijeno cijeđenjem jezgra lješnika

Bogato je vitaminima ( naročitom vitaminom E ), esencijalnim masnim kiselinama i veoma pogodno za njegu kože. Ulje se lako apsorbuje, ne ostavlja masne tragove na koži, sadrži visok procenat antioksidanasa, pomaže održavanju hidratacije i tonusa kože. Ulje lešnika je dobar emolijens ( omekšava kožu ) i koristi se za njegu masne kože jer čisti i otpušava pore, sprečava zadržavanje sebuma i nastanak akni i naknadnih infekcija. Koristi se za sunčanje, a zbog brzog upijanja je poželjno je u aromaterapiji kao nosač eteričnih ulja. Ulje lješnika je zlatnožute boje,veoma prijatnog mirisa i slatkastog ukusa.Ulje crnog kima ( čurekot )

Ulje za zdravlje i užitak

Ulje crnog kima sadrži više od 100 identificiranih različitih djelotvornih tvari poput: nigelina, nigelona, timokinona,  nigelicina), nezasićenih masnih kiselina- linolna (omega-6) i oleinska,  rijetkih uljnih frakcija u  jedinstvenom omjeru te tokoferol koji doprinosi stabilnosti ulja.   Takvi sastojci daju ulju crnog kima jedinstveni širok spektar djelovanja: protuupalno, imunomodulatorno, antitumorsko, antidijabetičko, gastroprotektivno, hepatoprotektivno, antihipertenzivno,  antimikrobno, antioksidativno i antihistaminsko.