Ulje od bundeve

ULJE OD BUNDEVE

HLADNO CIJEĐENO ULJE

Ulje za zdravlje i užitak

Ulje sjemena golosjemene bundeve pripada grupi ulja visoke biološke vrijednosti zbog povoljnog sastava masnih kiselina i prisustva brojnih komponenti koje pokazuju pozitivne efekte kao što su: protivupalno, diuretsko, antimikrobno djestvo te je u stanju da blokira slobodne radikale te praktično ima antioksidansno dejstvo. Ulje sjemena bundeve sadrži više od 80% nezasicenih masnih kiselina prije svega omega 6 i 9 masne kiseline. Pored toga ovo ulje je bogato fitosterolima (Δ-7 sterolima) koji pokazuju različita farmakološka dejstva.
Ulje od sjemenki bundeve se odlikuje raznim veoma pozitivno prihvaćenim svojctvima ,kao što su:
-karakteristična i veoma prijatna senzorska svojstva-mirisi ukus
-visoka biološka-nutritivna svojstva i
-izuzetno dobra održivost
Za presovano ulje sjemena bundeve je posebno karakteristična tamnosmeđa boja sa zelenim nijansama,koja je u prolaznom svijetlu smeđe-zelena,a u upadnom tamnocrvena.


Naši proizvodi ne sadrže bilo kakve

dodatke(šećer,arome ,aditive i dr.) i 100% su PRIRODNI.

Uputstvo za upotrebu

Ulje sjemena golosjemene bundeve pripada grupi ulja visoke biološke vrijednosti zbog povoljnog sastava masnih kiselina i prisustva brojnih komponenti koje pokazuju pozitivne efekte kao što su: protivupalno, diuretsko, antimikrobno djestvo te je u stanju da blokira slobodne radikale te praktično ima antioksidansno dejstvo. Ulje sjemena bundeve sadrži više od 80% nezasicenih masnih kiselina prije svega omega 6 i 9 masne kiseline. Pored toga ovo ulje je bogato fitosterolima (Δ-7 sterolima) koji pokazuju različita farmakološka dejstva. Sirovina za cijeđenje ulja se dobija od sjemenki uljane tikve(Cucurbita pepo L.).
Na osnovu zakonskih odredbi, Pravilnika o kvalitetu(mislim da bi ovdje onda trebali navesti Zakone i Pravilnike kojim se ovo reguliše) i drugim zahtjevima za hladno presovano nerafinisano biljno ulje NAZIV PROIZVODA(nemamo naziv brenda)! se dobija isključivo na sledeći način čime se garantuje dobijanje visokokvalitetnog bundevinog ulja sa očuvanim visokim sastojcima mineralnih i ostalih hranljivih materija: proizvodi se bez zagrijevanja presovanjem. Presovanje je tehnološki postupak u toku kojeg se iz pripremljenog zrna isključivo mehaničkim putem primjenom pritiska izdvaja (cijedi) ulje. Presovanje se obavlja na pužnoj presi. Kod hladnog presovanja temperatura ulja se zadržava ispod 50°C, tako da ulje zadržava vitamine i minerale koji bi inače bili uništeni kada bi bili izloženi većoj temperaturi. Tehnologija hladnog presovanja zagrijava sastojke samo do temperature na kojoj je moguća ekstrakcija ulja.

Ulje od sjemenki bundeve se odlikuje raznim veoma pozitivno prihvaćenim svojctvima ,kao što su:
-karakteristična i veoma prijatna senzorska svojstva-mirisi ukus
-visoka biološka-nutritivna svojstva i
-izuzetno dobra održivost
Za presovano ulje sjemena bundeve je posebno karakteristična tamnosmeđa boja sa zelenim nijansama,koja je u prolaznom svijetlu smeđe-zelena,a u upadnom tamnocrvena.

Bundevino ulje daje najbolje rezultate kod sledećih zdravstvenih problema:

– reguliše problem uvećane prostate
– infekcije mokraćog kanala kod mušaraca i žena
– poboljšava kvantitet i kvalitet sperme
– reguliše nivo holesterola u krvi
– pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja
– pomaže kod sindroma iritabilnih crijeva, kao i crijevnih parazita

– pospješuje normalan rad bubrega
– poboljšava imuni sistem
– pozitivno utiče na vid
– pozitivno utiče na raspoloženje
– smanjuje opekotine i različita oboljenja kože
– povoljno deluje na ten
– povoljno utiče na zaustavljanje opadanja kose

Bundevino ulje kao dodatak ishrani muškaraca sa uvećanom prostatom

Statistike kažu da 60% mušaraca između 40 i 59 godina pati od benigne hiperplazije prostate ili jednostavno rečeno, uvećane prostate. Taj broj iznosi 75% za mušarce od 60 godina ili starije. Starenjem dolazi do opadanjaj nivoa testosterona. Ovo izaziva hiperprodukciju hormona dihidrotestosterona koji je glavni krivac za uvećanje prostate. Uvećana prostata znači i povećani rizik dobijanja urinarnih infekcija, a sve veći broj stručnjaka smatra, i raka prostate.
Tegobe:
-Poremećaji iritativni:česta mokrenja,urgencije(hitna mokrenja),noćna mokrenja
-Poremećaji opstruktivni:otežano mokrenje,čekanje na mlaz,prekidi mokrenja,nepotpuno pražnjenje

Kako koristiti bundevino ulje u terapijske svrhe?

Kada je već ustanovljeno da je prostata uvećana, ulje treba uzimati:
tri mjeseca 2 supene kašike 2 puta dnevno (ujutru uz doručak i uveče uz večeru)
narednih 6 mjeseci do 2 godine 1 supena kašika dnevno
Vrlo je važno ne prekidati terapiju tokom prvih nedjelja kada će neprijatni simptomi vezani za mokrenje nestati, već sa terapijom treba nastaviti najmanje sljedećih 6 meseci. Prestanak neprijatnih simptoma desiće se već nakon par dana ili nedjelja, jer bundevino ulje ima antibakterijjsko dejstvo koje će uspješno zaustaviti inflamatorne procese. To ne znači da je proces uvećanja prostate zaustavljen. Za to je potreban duži period, kako bi aktivni sastojak bundevinog ulja, delta 7-sterol, izvršio suzbijanje hormona dihidrotestosterona, čija hiperprodukcija upravo izaziva problem.
Napomena: Ukoliko bolujete od benigne hiperplazije prostate najbolje bi bilo da se prije početka korišćenja bundevinog ulja u terapijske svrhe posavjetujete sa svojim ljekarom.

Upotreba bundevinog ulja u preventivne svrhe

2 supene kašike bundevinog ulja dnevno, jednu uz doručak i drugu uz večeru.
Bundevino ulje se skladišti na tamnom i hladnom mjestu u dobro zatvorenenim tamnim bocama. Nakon otvaranja najbolje bi bilo čuvati ulje u frižideru.

Bundevino ulje u kozmetici

Bundevino ulje se sve češće koristi u farmaceutskoj industriji u preparatima za njegu i liječenje kože. Zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima, bundevino ulje pomaže u borbi sa aknama. A s obzirom na to da suzbija hormon dihidrotestosteron, mnogi ga smatraju i važnim u borbi protiv ćelavosti.

Bundevino ulje u kulinarstvu

Bundevino ulje se primjenjuje i u kulinarstvu, u vidu preliva za salate, kuhana jela od povrća, riže, gljiva, tjesta i mesa. Kao namaz na hljeb umjesto butera i margarina, a u pekarskoj industriji u pravljenju kolača i peciva.